2020. már 22.

Playlist hajózáshoz és tavaszi hajókarbantartáshoz

írta: norbonca
Playlist hajózáshoz és tavaszi hajókarbantartáshoz

img_0243.JPG

Az utazás, az óceán és a vitorlázás romantikája mindig inspirálta a művészeket. Festők, írók, költők és zenészek adtak és adnak ma is felejthetetlen műveket, hogy akkor is érezhessük a hullámokat, a szelet, a kalandot és a szerelmet, amikor éppen nem egy vitorláson ülünk mindentől távol, a tenger közepén.

Rövid összeállításomban közel sem tudok teljes képet adni azokról a dalokról, amelyek születésekor a tenger volt a múzsa, de próbáltam korban és műfajilag is széles válogatást nyújtani. Így az ír kocsmazene, a hardrock, a ska, francia jazz, grammy díjas disco sláger, elektronikus zene, és napjaink legjobb trip-hop előadói segítségével remélem mindenkinek tudok mutatni kedvére valót. 

 

 

Kezdjük is rögtön erősen!


Morcheeba - The Sea

Egyik személyes kedvencem az itthon is rendszeresen fellépő és igen remek hangulatú koncerteket adó brit lounge, dub, triphop banda, a Morcheeba. Big Calm című 1996 -ban megjelent albumuk nyitó dala a The Sea ma is stabil darabja minden fellépésüknek.



Rod Stewart - Sailing

Klasszikus rockzene 1975-ből, ami kötelező és örök darabja minden listának, ami a hajózásról szól. Rod Stewart Sailing című dalát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. 

 

Commodores - Sail On

Lionel Richie szerzeménye az 1979-es Midnight Magic album nyitó dalaként jelent meg, ami az amerikai és a brit top 10-es listákon is szerepelt. 2012-ben Lionel Richie és Tim McGraw ismét felvette a dalt, most ez utóbbit mutatom meg:



Dire Straits - Single Handed Sailor

Még mindig kicsit a rockosabb vonalon maradva a szintén örök klasszikus Single Handed Sailor, a zseniális Mark Knopfler tolmácsolásában. A dalt Sir Francis Chichester emlékére írta, aki az első szóló földkerülő volt a világon. Chichester halála után hajója – a Gipsy Moth IV – Greenwichben állt egy ideig, ahol a Dire Straits korai albumait is rögzítették, így valószínüleg innen az inspiráció.

 

Van Morrison - Into The Mystic

Máig talán az egyik legnépszerűbb dal Morrison 1970-ben megjelent örökzöld szerzeménye. Dúdoljuk hát együtt, hogy “Smell the sea and feel the sky, Let your soul and spirit fly”

 

Deep Purple - Sail Away

Nem maradhat ki listánkból a Deep Purple 1974-ben megjelent legendás Burn című albumának Sail Away nótája. Jon Lord és az Ő Hammond-orgonája a hard rock feledhetetlen és megkerülhetetlen darabjai.



Bob Marley & The Wailers - Don't rock my boat

Ki is tudna lazulósabb dalt írni, mint Bob Marley? 1971-ben jelent meg Don’t Rock My Boat címmel ez a dal, ami szinte magától viszi fel az algagátlót tavasszal. 

 

Madness - Night Boat to Cairo

Az 1976-ban észak-Londonban alakult Madness a ska úttörője volt. Egyedi, semmivel sem összetéveszthető stílusuk máig hat a zenei világra. Kiváló fúvós szekciójukkal és lehetetlenül hülye mozgásukkal hamisítatlan brit hangulatot hoznak bármilyen hajós bulira és egészen biztosan mosolyt csalnak a legénység arcára.

 

The Pogues - When Ship Comes in

A dalt eredetileg Bob Dylan írta, miután – nem megfelelő öltözködése miatt – gondja akadt a szállodai bejelentkezéssel, ami ugye velünk is könnyen előfordulhat egy hosszú hajóút után. A The Pogues verziója így remek választás lehet akár kikötőbe történő behajózáshoz.

 

David Gray - Sail Away

Romantikusabb hangulatban levő olvasóimnak ajánlom David Gray-t, akinek 2013-ban megjelent dala már a modernebb hangzást képviseli. Lágy akusztikus gitár játéka és a kellemes vokál kiváló zenei háttér naplementéhez.

 

Enya - Orinoco Flow (Sail Away)

Enya 2 Grammy díjas szerzeménye 3 hétig vezette a brit UK Top Charts listát. Nem is nagyon kell mást hozzátennünk, csak dőljünk hátra és ringatózzunk együtt az ismert dallamokra.

 

Katie Melua - If You Were a Sailboat

Katie Melua finom, lágy hangja telitalálat ehhez a dalhoz. Ha valaha el kell hajóznunk a naplementébe, azt ilyen háttérzenére lenne érdemes.

 

Alea Diane - The Pirate’s Gospel

Alea Diane fiatal amerikai énekes-dalszerző. A The Pirate’s Gospel című indie folk bemutatkozó albuma 2004-ben jelent meg. Az azonos című dal klasszikus ír kocsmazene hangulatot idéz.

 

Noir Désir - Aux Sombres Heros De L'Amer

Noir Désir neve ismerős lehet a hazai közönségnek is. A francia popzene kiemelkedő alakjának dalait több magyar előadó is feldolgozta. (Antonia Vai - Elviszi a szél)



Emilie Zoé - Sailor

Emilie Zoé kortárs pszichedelikus rock zenéje messze nem a klasszikus hajós dalok vonala. Éppen ezért is van helye listánkon. Fogadjátok hát szeretettel!

 

Xavier Rudd - Follow The Sun

Xavier Rudd ausztrál énekes-dalszerző Follow The Sun című nótája tökéletes lesz napsütéses, tavaszi, álmos délelőttökre, amikor a hajó körül kell eltakarítani a tél maradékait.

 

Courtship - Sail Away

Modern hangzás, laza, pörgős és dinamikus. Mint maga a vitorlázás. Nem is kérdés, hogy itt a helye. 

 

Poolside - And The Sea

A Los Angelesi “Daytime Disco” duo 2010-ben alakult. Fülbemászó elektronikus zenéjük olyan, mint egy gondtalan nap a tengerparton. A naptejet azért ne felejtsük el!



Queens Of The Stone Age - Smooth Sailing

Mielőtt azonban teljesen belefeledkeznénk a napsütésbe, ismét egy kicsit keményebb, Kaliforniai pszichedelikus hard rock. Az 1996-ban született együttes sokszor átalakult. Rendszeresen okoztak botrányokat, azzal, hogy a basszusgitáros Nick Oliveri meztelenül lépett fel koncertjeiken.

 

Morcheeba - Set Your Sails

És, hogy stílusosan bezárjuk a kört, végül ismét egy remek Morcheeba dal. Remélem mindenki szorgalmasan jegyzetelt és hozzá tudtam járulni az egyre bővülő hajós playlisthez.
Ha bármi lemaradt, aminek feltétlenül fel kell kerülnie, bátran küldjétek el és bővítem a listát.



Bónusz trackként, a legelszántabbaknak, a több, mint 11 perces A Sailor’s Life című dalt ajánljuk a Fairport Convention előadásában. A ‘60-as éveket idéző pszichedelikus, lassan építkező, remek hangulatú szám, a végére igazi táncos mulatságba csap át.

 

Szólj hozzá